content heading

BTW verhoging van 19% naar 21% per 1 oktober 2012Met ingang van 1 oktober 2012 zal het algemene BTW-tarief van 19% omhoog gaan naar 21%. Het lage BTW-tarief blijft 6%. Voor bestellingen die uitgeleverd worden voor 1 oktober geldt dus het oude tarief van 19%. Bestellingen die uitgeleverd worden na 1 oktober kennen het nieuwe tarief van 21%.

Wat is BTW en waarom een verhoging?BTW is een vorm van belasting die we allemaal betalen bij de aanschaf van diensten of goederen. Er is een laag BTW-tarief van 6% voor bijvoorbeeld de aanschaf van eten en boeken. Er is een hoog BTW-tarief van 19% voor de aanschaf van algemene zaken. Het tarief van 19% zal verhoogd worden naar 21%.

Elke ondernemer moet de door u betaalde BTW afdragen aan de Belastingdienst.
Wij verdienen zelf dus niets aan de BTW-stijging.

Per wanneer worden de prijzen verhoogd?Het nieuwe BTW-tarief van 21% zal uiterlijk op 30 september 2012 verhoogd worden in onze webwinkel. Bestellingen geplaatst op 30 september worden uitgeleverd op of na 1 oktober.
Voor bestellingen die uitgeleverd worden voor 1 oktober geldt dus het oude tarief van 19%. Bestellingen die uitgeleverd worden na 1 oktober kennen het nieuwe tarief van 21%.

Het moment van betaling is daarbij dus niet van belang.

In verband met een langere levertijd moet ik 21% belasting betalen. Kan ik de overeenkomst ontbinden?Nee, bij wet is geregeld dat een BTW-stijging geen geldige reden is om een overeenkomst te ontbinden.
Zie ook het bijbehorende artikel hierover.

Ik heb op 27 september iets besteld en betaald met 19% BTW. Het wordt op 4 oktober uitgeleverd. Krijg ik nu een naheffing van 2%?Notitie voor de webwinkelier: het is erg bepalend wat hier komt te staan. Stel dat de klant met iDEAL betaald heeft, dan zal de bestelling eerder uitgeleverd worden dan met bijv. een overboeking. Stel dat de klant op 27 september betaald met Overboeking, maar pas op 1 oktober betaald? Dan is het mogelijk om de order te weigeren i.v.m. het nieuwe BTW percentage.

Feitelijk ben je verplicht om de klant een naheffing van 2% te sturen. Je kunt echter het verschil ook tijdelijk verdisconteren in de prijs. -- Deze tekst aanpassen --